Bardzo proste i smaczne przygotowanie, które nie wymaga żadnych manipulacji ze słoikami.
Zimowe przetwory babci / kolaż My, fot. depositphotos.com
Jesień to idealny sezon na przygotowywanie przetworów. Smaczne i proste przetwory na zimę są wygodne, ponieważ zawsze znasz ich skład. Gdy zimą nie będziesz mieć pod ręką świeżych warzyw, z pewnością podziękujesz sobie za włożony wysiłek.
Podpowiemy, jak przygotować barszcz na zimę bez kapusty i buraków. Może być również stosowany do zup, gulaszu, pilawu, duszonej kapusty i wielu innych potraw. A głównym plusem przepisu jest to, że przygotowuje się go w foremkach do zamrażarki. Nie będziesz musiał sterylizować słoików i szukać miejsca do przechowywania.
Przygotowanie barszczu na zimę w foremkach do lodu
Nietypowe przetwory warzywne na zimę / kolaż My, zrzut ekranu tiktok.com/@olena.khrupina5
Przepisem na niestandardowe danie podzieliła się blogerka OlenAdel w Tik Tok. Według niej ten sos to stary przepis jej babci. Kobieta pokazała, jak w prosty sposób można przygotować warzywa w formie kostek lodu i wykorzystać je zimą.
Proste przetwory na zimę bez sterylizacji i słoików przygotowuje się z następujących produktów:
- dwa duże pomidory;
- jedna papryka;
- jedna cebula;
- trzy ząbki czosnku;
- sól, pieprz, cukier, przyprawy do smaku;
- łyżka oleju słonecznikowego;
- pęczek koperku.
Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć i obrać. Pomidory w tym celu zaleca się naciąć od góry w formie krzyża i zalać wrzątkiem, a następnie zdjąć skórkę. Z papryki należy usunąć nasiona. Umieścić wszystkie warzywa w misce blendera i zmielić do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Postaw patelnię z grubym dnem na płycie grzewczej i wlej olej. Podgrzać na dużym ogniu, następnie włożyć mieszankę warzywną i zmniejszyć ogień. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.
Gotowy barszcz powinien ostygnąć do temperatury pokojowej. Posmakować i dodać sól, cukier i pieprz do smaku, a także drobno posiekany koperek. Następnie łyżką przełożyć schłodzoną mieszankę do foremek na lód.
Czytaj także:
Przetwory warzywne na zimę włóż do zamrażarki i przechowuj do czasu, aż będziesz musiał ugotować danie. Jeśli całe danie nie zmieści się w pojemniku, możesz włożyć resztę do słoika wysterylizowanego w kuchence mikrofalowej.
Dressingu należy używać w ten sposób: na kilka minut przed końcem gotowania dodać 2-3 kostki do garnka, aby się rozpuścił i wymieszał z pozostałymi składnikami.

