Dietetycy ujawnili, które z tych warzyw ma bardziej korzystne właściwości.
Dietetycy zauważyli, że oba warzywa mają podobne składniki odżywcze, ale istnieją pewne różnice / Kolaż: My, fot. pixabay.com
Warzywa z rodziny kapustowatych są jednymi z najbardziej korzystnych dla zdrowia. Dietetycy powiedzieli, co lepiej wybrać: brokuły czy brukselkę, jakie korzyści zdrowotne przyniesie każde z nich i dlaczego warto je włączyć do swojej diety, pisze Prevention.
Charakterystyka i korzyści brukselki
Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), 100 gramów (g) brukselki, czyli około jednej filiżanki, zawiera:
- 59 kalorii;
 - 4 g białka;
 - 0,4 g tłuszczu;
 - 10 g węglowodanów;
 - 5 g błonnika
 
„To jedno z moich ulubionych warzyw – jest bardzo wszechstronne” – mówi dietetyk Jamie Baham.
Zauważył on, że brukselka zawiera witaminę K i glukozynolany, które mogą być pomocne w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka. Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem błonnik zawarty w brukselce może zwiększać uczucie sytości, co może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Brukselka jest również bogata w potas, który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi wodnej w organizmie i zdrowia układu sercowo-naczyniowego, oraz witaminę C, która jest ważna dla odporności, zgodnie z amerykańskim Departamentem Rolnictwa (USDA).
Wady brukselki
Baham zauważył, że brukselka jest bogata w błonnik, który daje uczucie sytości. Jednak dietetyk powiedział, że może to powodować wzdęcia brzucha lub gazy u niektórych osób, zwłaszcza jeśli brukselka jest spożywana na surowo lub w dużych ilościach.
Właściwości i zalety brokułów
Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, 100 g brokułów, czyli około jedna filiżanka, zawiera:
- 39 kalorii;
 - 3 g białka;
 - 0 g tłuszczu;
 - 6 g węglowodanów;
 - 2 g błonnika.
 
„Brokuły zawierają witaminę C, witaminę K, kwas foliowy i błonnik, które wspierają zdrowie jelit i funkcje odpornościowe” – zauważa dietetyk Jordan Hill.
Zauważyła, że brokuły zawierają nieco więcej witaminy C niż brukselka i nieco mniej witaminy K i błonnika. Jednak nadal jest to wystarczająca ilość, aby przynieść korzyści.
Również według Cleveland Clinic, brokuły zawierają dwa razy więcej kwasu foliowego (znanego również jako witamina B9), który jest ważny dla tworzenia czerwonych krwinek i DNA i jest kluczowy dla kobiet w ciąży, ponieważ promuje zdrowy rozwój płodu.
Hill dodał, że brokuły zawierają również glukozynolany, w szczególności sulforafan.
„Odgrywa on ważną rolę w detoksykacji organizmu” – zauważył dietetyk.
Sulforafan może poprawić tolerancję glukozy, zmniejszyć magazynowanie tłuszczu i prawdopodobnie chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, zgodnie z przeglądem opublikowanym w 2024 Antioxidants.
Badania wykazały, że im bardziej gotujesz warzywa krzyżowe, tym bardziej zmniejszasz stężenie tych korzystnych związków, więc unikaj gotowania i trzymaj się gotowania na parze, pieczenia lub lekkiego pieczenia.
Wady brokułów
Brokuły mogą powodować wzdęcia brzucha lub gazy, jeśli są spożywane na surowo lub w dużych ilościach. Dotyczy to zwłaszcza osób z zespołem jelita drażliwego (IBS), więc jeśli masz problemy żołądkowe, skonsultuj się z dietetykiem przed spożyciem tych produktów.
Brukselka czy brokuły: co wybrać?
„Oba te zielone warzywa mają podobne składniki odżywcze i korzyści zdrowotne. Brokuły zawierają więcej witaminy C, a brukselka więcej błonnika i witaminy K” – podsumowuje Hill.
Według niej korzystne jest spożywanie zarówno brukselki, jak i brokułów. Zwłaszcza, że istnieje tak wiele sposobów na przygotowanie tych warzyw.
Inne wskazówki żywieniowe
Wcześniej My poinformował, że dietetyk Erin Jowett wymieniła 5 warzyw, które pomogą „spalić” tłuszcz trzewny. Dietetyk zauważyła, że warzywa aktywnie promują równowagę hormonalną, detoksykację wątroby, zdrowie jelit i zmniejszają stan zapalny.
Pisaliśmy również, że nadmierne spożycie herbaty rumiankowej może powodować szereg problemów i być niebezpieczne dla osób przyjmujących niektóre leki. Według ekspertów, nie ma udowodnionego limitu, ile tej herbaty powinno się spożywać dziennie. Jednakże, dla większości dorosłych, jedna do trzech filiżanek herbaty rumiankowej jest bezpieczna.

