Podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować zaskakująco smaczny i aromatyczny deser w domu.
Pyszne ciasto kawowe można zrobić w domu / fot. freepik.com
Na świecie istnieje wiele pysznych deserów, a ich przygotowanie może być prawdziwą medytacją. Dobrą opcją na zafundowanie sobie przyjemności jest ciasto kawowe Mary Berry. Ci, którzy go próbowali, nazwali go niezwykłym i niesamowitym ze względu na pyszne nadzienie.
W szczególności przygotowuje się do niego pralinę z orzechów laskowych. Okazuje się, że nie jest to takie trudne, jeśli ma się sprawdzony przepis. Może to być deser na specjalną okazję lub po prostu sposób na zafundowanie sobie przyjemności w chłodne jesienne dni.
Ciasto kawowe – przepis od cukierników Mary Berry
Aby przygotować ten niezwykle smaczny i niezwykły deser, nie trzeba kupować drogich i nietypowych produktów. Wszystkie są od dawna znane Ukraińcom. Do przygotowania bierzemy:
- łyżkę granulatu kawy;
 - łyżka stołowa świeżo przegotowanej wody;
 - cztery jajka;
 - 225 gramów masła;
 - 225 gramów cukru pudru;
 - 225 gramów mąki;
 - łyżeczka proszku do pieczenia;
 - 100 gramów cukru;
 - 75 gramów całych orzechów laskowych.
 
Dodatkowo będziesz potrzebował kilku składników do zrobienia kremu. Wśród nich:
- 1,5 łyżki stołowej kawy granulowanej;
 - 1,5 łyżki wrzącej wody;
 - 225 gramów zmiękczonego masła;
 - 400 gramów cukru pudru.
 
Aby przygotować ciasto czekoladowo-kawowe, najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dwie okrągłe formy (o średnicy 20 cm) wysmarować olejem i wyłożyć pergaminem.
Rozpuścić granulki kawy w gorącej wodzie i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. W dużej misce ubić jajka, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia i mieszankę kawy. Wymieszać trzepaczką do połączenia.
Piec przez 30 minut, lekko ostudzić, wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na kratce.
Aby przygotować pralinę, wlej cztery łyżki wody do rondla i dodaj cukier. Gotować na małym ogniu i mieszać. Powinna powstać konsystencja syropu. Następnie zwiększyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż mieszanina nabierze jasnozłotego koloru. Wsyp do niej orzechy laskowe, wymieszaj i wylej całość na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Gdy mieszanina ostygnie, możesz ją połamać lub pokroić na małe kawałki.
Aby przygotować krem, rozpuść kawę w gorącej wodzie i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. W misce ubij masło, stopniowo dodając mieszankę kawy i cukier, aż stanie się lekkie i napowietrzone.
Przejdźmy teraz do tego, jak udekorować ciasto kawowe. Kładziemy dolne ciasto i smarujemy je częścią kremu. Przykrywamy drugim ciastem i smarujemy pozostałym kremem. Udekoruj wierzch pralinami. Jeśli chcesz, możesz włożyć trochę do środka jako nadzienie.

