Możesz przygotować takie ciasto, nawet jeśli nie masz doświadczenia w cukiernictwie.
Anna Pavlova – ciasto uwielbiane przez prawie wszystkich / kolaż My, fot. depositphotos.com
Anna Pavlova to deser uwielbiany przez wiele kobiet. Delikatna beza, krem maślany i lemon curd idealnie łączą się ze sobą, tworząc niesamowitą symfonię smaków. Jeśli zawsze bałaś się nawet podejść do tego przepisu, teraz już się nie boisz – podpowiadamy, jak upiec ciasto od pierwszego razu.
Wcześniej powiedzieliśmy, jak zrobić ciasto kijowskie.
Jak przygotować deser Anny Pavlovej – technologia od szefa kuchni
Przepis Mary Berry wykorzystuje wszystkie te same składniki, co klasyczna wariacja, ale szefowa kuchni dodała swój noanse – ocet winny.
Składniki:
- 350 gramów cukru pudru;
 - sześć białek jaj;
 - 1 łyżeczka skrobi;
 - 1 łyżeczka octu winnego;
 - 600 ml podwójnej śmietany;
 - 50 gr cukru pudru;
 - jagody.
 
Schłodzone białka wlać do zimnej, suchej miski i ubijać mikserem na puszystą masę, stopniowo dodając cukier puder, aż masa zacznie gęstnieć. W osobnej misce wymieszać skrobię z octem, a następnie dodać do białek, nie przerywając ubijania.
Od jakości ubitych białek bezpośrednio zależy, jakim deserem okaże się Anna Pavlova – klasyczny przepis sugeruje, że masa nie powinna wypływać z miski. Jeśli ubite białka okazały się płynne, oznacza to, że woda lub żółtka dostały się do pojemnika. Będziesz musiał wszystko wyrzucić i ugotować ponownie, więc bądź ostrożny.
Na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia umieść pierścień lub formę do pieczenia. Umieść bezę wewnątrz formy, spłaszcz, zrób małe wgłębienie w środku. Natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez godzinę. Możesz kierować się specyfiką swojego piekarnika – czasami zajmuje to trochę więcej czasu. Ciasto powinno pozostać białe, ale stwardnieć. Gdy tak się stanie, pozostaw je w piekarniku do całkowitego ostygnięcia na co najmniej godzinę lub lepiej – na całą noc.
Czytaj także:
Gratulacje, masz już prawie gotowy deser Anna Pavlova – opanowałeś już przepis na ciasto. Następnie przygotuj krem, ubijając cukier puder i śmietanę do uzyskania gęstej konsystencji. Jeśli chcesz, możesz dodać pastę waniliową lub ekstrakt waniliowy. Gotowy krem nałóż do wgłębienia ciasta, dodaj świeże jagody i listki mięty. Przed podaniem pokrój deser na porcje i posyp cukrem pudrem.

