Deser „Anna Pavlova” okaże się po raz pierwszy smaczniejszy niż w restauracji: prosty przepis

Możesz przygotować takie ciasto, nawet jeśli nie masz doświadczenia w cukiernictwie.

Anna Pavlova – ciasto uwielbiane przez prawie wszystkich / kolaż My, fot. depositphotos.com

Anna Pavlova to deser uwielbiany przez wiele kobiet. Delikatna beza, krem maślany i lemon curd idealnie łączą się ze sobą, tworząc niesamowitą symfonię smaków. Jeśli zawsze bałaś się nawet podejść do tego przepisu, teraz już się nie boisz – podpowiadamy, jak upiec ciasto od pierwszego razu.

Wcześniej powiedzieliśmy, jak zrobić ciasto kijowskie.

Jak przygotować deser Anny Pavlovej – technologia od szefa kuchni

Przepis Mary Berry wykorzystuje wszystkie te same składniki, co klasyczna wariacja, ale szefowa kuchni dodała swój noanse – ocet winny.

Składniki:

  • 350 gramów cukru pudru;
  • sześć białek jaj;
  • 1 łyżeczka skrobi;
  • 1 łyżeczka octu winnego;
  • 600 ml podwójnej śmietany;
  • 50 gr cukru pudru;
  • jagody.

Schłodzone białka wlać do zimnej, suchej miski i ubijać mikserem na puszystą masę, stopniowo dodając cukier puder, aż masa zacznie gęstnieć. W osobnej misce wymieszać skrobię z octem, a następnie dodać do białek, nie przerywając ubijania.

Od jakości ubitych białek bezpośrednio zależy, jakim deserem okaże się Anna Pavlova – klasyczny przepis sugeruje, że masa nie powinna wypływać z miski. Jeśli ubite białka okazały się płynne, oznacza to, że woda lub żółtka dostały się do pojemnika. Będziesz musiał wszystko wyrzucić i ugotować ponownie, więc bądź ostrożny.

Na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia umieść pierścień lub formę do pieczenia. Umieść bezę wewnątrz formy, spłaszcz, zrób małe wgłębienie w środku. Natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez godzinę. Możesz kierować się specyfiką swojego piekarnika – czasami zajmuje to trochę więcej czasu. Ciasto powinno pozostać białe, ale stwardnieć. Gdy tak się stanie, pozostaw je w piekarniku do całkowitego ostygnięcia na co najmniej godzinę lub lepiej – na całą noc.

Czytaj także:

Gratulacje, masz już prawie gotowy deser Anna Pavlova – opanowałeś już przepis na ciasto. Następnie przygotuj krem, ubijając cukier puder i śmietanę do uzyskania gęstej konsystencji. Jeśli chcesz, możesz dodać pastę waniliową lub ekstrakt waniliowy. Gotowy krem nałóż do wgłębienia ciasta, dodaj świeże jagody i listki mięty. Przed podaniem pokrój deser na porcje i posyp cukrem pudrem.

Mogą Cię również zainteresować aktności:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki