Ta sałatka jest smaczniejsza od Oliviera i Shuby, a do tego zrobiona z prostych produktów.
Ta sałatka to wspaniała alternatywa dla „Oliviera” / kolaż My, fot. depositphotos.com, zrzut ekranu
Na świecie istnieje wiele różnych pysznych sałatek, ale jak pokazuje praktyka, ludzie często przygotowują te same dania przez lata. Czasami chcesz zjeść coś jak najbardziej zbliżonego do zwykłego jedzenia, ale z niewielkimi różnicami dla urozmaicenia.
Wymyśliliśmy, jaką sałatkę zrobić zamiast Oliviera. To danie pozwoli ci cieszyć się znanym smakiem z nowymi i świeżymi nutami.
Co zrobić zamiast Oliviera
Najbardziej podobna do tej sałatki jest „Stolichny”. Zawiera również ziemniaki, marchew, jajka, groszek i inne znane składniki.
Na pierwszy rzut oka nie każdy może zrozumieć, jaka jest różnica między Olivier i Stolichnyy. Jednak ich kluczowa różnica wpływa nie tylko na smak, ale także na sytość i korzyści. W szczególności, zamiast kiełbasy, szynki lub innego przetworzonego mięsa, kurczak, wołowina lub cielęcina są gotowane dla Stolichnoye.
To danie okazuje się bardziej dietetyczne. Wysoka zawartość białka prowadzi do tego, że sałatka ta jest szybko spożywana. Do jej przygotowania należy wziąć:
- 300 gramów gotowanego fileta z kurczaka, wołowiny lub cielęciny;
 - 300 gramów zielonego groszku z puszki;
 - 300 gramów ogórków kiszonych;
 - pięć jajek na twardo;
 - 400 gramów gotowanych ziemniaków;
 - 100 gramów gotowanej marchwi;
 - 200 gramów majonezu;
 - 20 gramów zielonej cebuli;
 - sól i pieprz do smaku;
 - ziarna pieprzu;
 - liść laurowy.
 
Przede wszystkim należy przygotować produkty. Ziemniaki i marchewki dobrze umyć i ugotować bez obierania ze skórki. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut. Sprawdź gotowość za pomocą noża. Odcedź wodę i pozostaw warzywa do ostygnięcia. Następnie można je obrać.
Przełóż groszek do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
Czytaj także:
W osobnym garnku zagotować wodę. Dodaj sól, liść laurowy i kilka papryczek. Włóż filet lub kawałek wołowiny/cielęciny do garnka. Gotować, aż będzie gotowe, zgarniając pianę. Następnie ugotowane mięso powinno całkowicie ostygnąć.
Pokroić je, ziemniaki, marchew i ogórki w kostkę. Umyć zieloną cebulę i drobno posiekać. Wlać wszystko do miski. Dodać groszek.
Jajka należy wyjąć wcześniej, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Ugotować je na twardo (około 10 minut) i przełożyć do zimnej wody. Jajka obrać, pokroić w kostkę i dodać do miski.
Sałatkę posmarować majonezem i przełożyć do miseczek. Udekoruj wierzch zieloną cebulką. W razie potrzeby można ją zastąpić cebulą. W rezultacie otrzymujemy pyszną sałatkę zamiast Oliviera, która zadowoli Twoich bliskich.

