Pyszna zupa dyniowa jak z restauracji: robię ją codziennie jesienią

Zupa przygotowana według tego przepisu ma luksusowy kremowy smak.

Zupa z dyni – przepisy / kolaż My, fot. pixabay

Zupa puree z dyni jest obecna w jesiennym menu większości restauracji. Jednocześnie lekkie, pożywne i bardzo aromatyczne danie jest lubiane niemal przez wszystkich. Łatwo ją przygotować w domu, zwłaszcza jeśli wybierzemy odpowiedni rodzaj dyni.

Podpowiedzieliśmy, jak zrobić pyszną zupę dyniową – przepis jest o tyle dobry, że można go zmieniać według własnych upodobań. Możesz zrobić bardziej serdeczną wersję z bogatym bulionem lub zrobić ją dietetyczną. To danie zawsze wychodzi idealnie.

Wcześniej powiedzieliśmy, jak przygotować legendarną owsiankę dyniową z ryżem i mlekiem.

Zupa krem z dyni – przepis jak z restauracji

Sposób przygotowania i składniki przysmaku wymieniła kulinarna publikacja EatingWell. Eksperci zalecają użycie właśnie dyni piżmowej. Odmiana ta charakteryzuje się szczególnie słodkim i aromatycznym miąższem.

Aby przygotować zupę dyniową, należy przygotować następujące produkty:

  • jedna mała dynia;
  • jedna cebula;
  • łodyga selera;
  • dwa ząbki czosnku;
  • litr wywaru z kurczaka;
  • pięćset mililitrów wody;
  • pięćdziesiąt gramów masła;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy;
  • łyżeczka suszonego tymianku;
  • zioła do smaku.

Jest to „podstawowy” przepis, który można dostosować do własnych upodobań. Można na przykład dodać mięso lub rybę albo zrobić gęstą zupę dyniową ze śmietaną.

Na patelni rozgrzać mieszankę oliwy z oliwek i masła. Pokroić seler i cebulę w równą, małą kostkę. Smażyć na małym ogniu przez 4 minuty. Dodać tymianek i wyłączyć ogień.

Pokrój dynię na losowe kawałki, zalej wodą i bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut. Warzywo powinno łatwo ugniatać się widelcem.

Do bulionu z dynią dodać pieczeń. Dodać pozostałe roztopione masło. Zupę krem z dyni ubić blenderem na gładką masę. Dodać sól, pieprz do smaku. Danie przechowywać w lodówce nie dłużej niż trzy dni.

Czytaj także:

Zaleca się podawanie zupy z puree z dyni z bułką tartą, nasionami i posiekaną zieleniną. W razie potrzeby można dodać mięso, grzyby, smażony boczek lub ser.

Jeśli przygotowujesz zupę krem z dyni ze śmietaną, wlej produkt do ciepłego, nie gorącego naczynia. Śmietana skraca okres przydatności do spożycia, więc należy ją dodać już podczas serwowania.

Mogą Cię również zainteresować aktności:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki