Ten przepis jest tak prosty, że nie wymaga nawet żadnego doświadczenia w pieczeniu.
Przepis na Rogaliki / kolaż My, zrzut ekranu YouTube
Chrupiące, kruche obwarzanki z dżemem były ulubionymi słodyczami z dzieciństwa wielu Ukraińców. Słynne ciasteczka nie są trudne do zrobienia w domu. Ciasto piaskowe uważane jest za jedno z najprostszych – doskonale poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.
Szczególnie smaczne są te wyroby, które przygotowuje się z dodatkiem smalcu. Produkt ten nadaje ciastu luźną strukturę i przewiewność. Tak gotowali nasi przodkowie, dla których masło było bardzo drogie.
Ciasto piaskowe na bajgle z kwaśną śmietaną
Publikujemy przepis na same biszkopty, które można uzupełnić dowolnym nadzieniem – dżemem, konfiturą, makiem, twarogiem lub mlekiem skondensowanym.
Potrzebne będą składniki:
- sto gramów smalcu;
 - sto gramów kwaśnej śmietany;
 - dwieście pięćdziesiąt gramów mąki;
 - łyżeczka zaczynu do ciasta;
 - łyżka cukru;
 - cukier puder do dekoracji.
 
Wymieszać masło z kwaśną śmietaną, mąką, spulchniaczem i cukrem. Wyrobić rękami miękkie i elastyczne ciasto, które dobrze się zlepia i nie przykleja do rąk. Wstawić do lodówki na 20-30 minut.
Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w długie trójkąty. Nałożyć nadzienie na szeroką część. Bajgle z wiśniami są pyszne. Zwiń bułeczki i umieść na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut. Gdy gotowe ciastka ostygną, zanurz je w cukrze pudrze.
Jak zhakować bajgle ze smalcem / zrzut ekranu z Youtube
Bajgle z margaryną
Ten przepis wymaga bardzo małej ilości smalcu. Odpowiedni dla osób wrażliwych na jego zapach w wypiekach.
Oto, czego potrzebujesz:
- Pięćset gramów mąki;
 - dwieście pięćdziesiąt gramów margaryny;
 - łyżka smalcu;
 - pięćdziesiąt gramów żywych drożdży lub piętnaście gramów suchych drożdży;
 - łyżka cukru;
 - sto gramów kwaśnej śmietany;
 - jedno jajko.
 
Utrzeć margarynę ze smalcem i mąką na okruchy. Osobno wymieszać drożdże i cukier, a następnie wymieszać z pierwszą mieszanką. Dodać jajko roztrzepane ze śmietaną i zagnieść gęste ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.
Czytaj także:
Ciasto cienko rozwałkować. Pokroić w trójkąty, nałożyć nadzienie i zwinąć. Piec bajgle na smalcu w temperaturze 180° przez około 15-20 minut. Pozostawić wolne miejsce na blasze, ponieważ po upieczeniu ciastka urosną.

