Zanurz na chlebie i delektuj się: kawior z cukinii z majonezem Elementary

Delikatny kawior z cukinii o aksamitnej konsystencji to idealne smarowidło.

Przepis na kawior z cukinii / kolaż My, zdjęcie depositphotos.com, zrzut ekranu YouTube

Kawior z cukinii jest ulubioną warzywną przekąską wielu Ukraińców. Aromatyczna pasta ze smażonych warzyw okazuje się tak pyszna, że z łatwością można zjeść mały słoiczek na raz.

Na pewno spodoba ci się nietypowa opcja przekąski – kawior z cukinii z majonezem. Sos ten nadaje potrawie aksamitną, jednolitą konsystencję zamiast wodnistej. Łagodzi również kwasowość pomidorów. Dzięki dodatkowi majonezu pasta staje się bardziej tłusta i dłużej przechowuje się w słoikach.

Kawior z cukinii z majonezem jak kawior kupiony w sklepie

Do gotowania lepiej wybierać młode warzywa o miękkiej skórce. Jeśli są tylko stare owoce, należy je obrać i usunąć nasiona.

Na dwa słoiki o pojemności 0,5 litra potrzebne będą następujące składniki:

  • kilogram cukinii;
  • dwie cebule;
  • cztery łyżki majonezu;
  • trzy łyżki koncentratu pomidorowego;
  • trzy łyżki oleju słonecznikowego;
  • łyżka stołowa (ze szkiełkiem) cukru;
  • pół łyżeczki soli;
  • liść laurowy;
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku.

Potrzebna będzie również maszynka do mięsa lub blender.

Cukinie umyć, odciąć ogonki i w razie potrzeby obrać. Cebulę grubo posiekać. Rozgrzać dwie łyżki oleju na patelni i smażyć cebulę przez 3-4 minuty na złoty kolor.

Podsmażone warzywa i cukinię zmielić dwukrotnie blenderem lub maszynką do mięsa. Można od razu wyłożyć surową cebulę i obyć się bez smażenia. Ale ze smażeniem kawior z cukinii na zimę okaże się smaczniejszy. Wymieszać z masą pomidorową, majonezem, solą, cukrem, olejem słonecznikowym, przyprawami do smaku. Wyłóż liść laurowy.

Masę przełożyć do garnka o grubych ściankach i gotować na najmniejszym ogniu przez około 2 godziny. Mieszaj od czasu do czasu, aby zapobiec przywieraniu do dna. Uważaj: gorąca mieszanka może „strzelać” podczas gotowania.

Czytaj także:

Gdy kawior z cukinii z majonezem jest jeszcze gorący, przełożyć do wysterylizowanych słoików i zakręcić zabezpieczonymi pokrywkami. Odwróć dno do góry nogami i przykryj puste miejsca grubym kocem, aż całkowicie ostygnie. Następnie można je przenieść do stałego przechowywania. Przekąska jest przechowywana przez około 2 lata, a po otwarciu słoika – nie dłużej niż 7 dni w lodówce.

Przydatna wskazówka: kawior z cukinii okaże się jeszcze smaczniejszy, jeśli dodasz domowy majonez zamiast kupionego w sklepie.

Mogą Cię również zainteresować aktności:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki