Zwiększ spożycie probiotyków dzięki tym pokarmom, aby poczuć się lepiej.
Niektóre produkty są szczególnie zdrowe / collage My, fot. depositphotos.com
Mikrobiom jelitowy odgrywa kluczową rolę w zdrowiu organizmu, pomagając zwiększyć odporność, poprawić funkcjonowanie mózgu, poprawić trawienie i zapobiegać chorobom przewlekłym. Istnieje wiele sposobów na wspieranie zdrowia jelit, w tym spożywanie pokarmów przeciwzapalnych, pokarmów bogatych w błonnik i probiotyków.
„Probiotyki to żywe” przyjazne „bakterie, które wspierają zdrowe mikroby już żyjące w jelitach. W ten sposób pomagają wzmocnić i utrzymać równowagę w mikrobiomie” – mówi ekspert ds. żywienia i dietetyk Samina Kalla cytowana przez Real Simple.
Badania wykazały również, że te mikroby same w sobie przynoszą korzyści zdrowotne.
„Probiotyki mogą również promować wchłanianie składników odżywczych, pomagać regulować nastrój i zmniejszać stan zapalny” – dodaje dietetyk Yasi Ansari.
Wśród najczęściej spożywanych produktów bogatych w probiotyki, jogurt zajmuje wysokie miejsce jako smaczny i wszechstronny składnik. Nie jest to jednak jedyna opcja na zwiększenie spożycia probiotyków.
Kimchi
„Sfermentowane koreańskie warzywa, znane również jako kimchi, mogą być pysznym i wszechstronnym probiotycznym dodatkiem do diety. Niewielka ilość tego produktu jest bogata w korzystne bakterie i pełna smaku” – mówi dietetyk Jennifer Wagner.
Ponadto kimchi ma wiele innych korzyści zdrowotnych.
„Kimchi zawiera probiotyki, a także przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze, takie jak witaminy C i A”, mówi Kallu
Należy zauważyć, że ta pikantna przekąska może wspierać układ odpornościowy, zdrowie oczu i jelit.
Kombucha
„Kombucha zawiera korzystne mikroorganizmy, ale ich ilość może się różnić w zależności od sposobu przechowywania i przygotowania” – podkreślił Ansari.
Mimo to, niskosłodzona kombucha przechowywana w lodówce może być smacznym sposobem na włączenie do diety większej ilości pożytecznych bakterii, a także przeciwzapalnych przeciwutleniaczy i związków roślinnych z herbaty, z której jest wytwarzana.
Pasta miso
„Miso to sfermentowana pasta, zwykle wytwarzana z ziaren soi, która jest tradycyjnie stosowana w japońskich potrawach. Ze względu na proces fermentacji jest bogata w probiotyki, które wspomagają trawienie, ma bogaty smak i jest dobrym źródłem minerałów, takich jak mangan i cynk” – wyjaśnia Kallu.
Oznacza to, że miso może wzmocnić kości, zęby i odporność.
Twaróg
„Pół filiżanki twarogu zawiera około 12 gramów białka” – mówi Kallu.
Jest to również dobre źródło wapnia, fosforu i witamin z grupy B, które wspierają zdrowie kości i promują metabolizm energetyczny w organizmie.
Kefir
„Kefir to pikantny napój, który ma nieco gęstszą konsystencję niż mleko, ale nie tak gęstą jak jogurt. Ten niedrogi napój bogaty w probiotyki został przebadany nie tylko ze względu na długą listę korzystnych bakterii, które promują zdrowie jelit. Może on również obniżać poziom cholesterolu i ma właściwości przeciwzapalne” – mówi Wagner.
Jako produkt mleczny, kefir zawiera również wiele takich samych składników odżywczych jak twaróg, które wspierają zdrowie kości i metabolizm.
Kiszona kapusta
„W przeciwieństwie do surowej kapusty, proces fermentacji zachodzący w kiszonej kapuście ma pozytywny wpływ na jej wartość odżywczą, co jest korzystne dla zdrowia jelit” – wyjaśnia Kallu.
Ten pikantny produkt z kapusty zawiera również błonnik, witaminę C, witaminę K, witaminy z grupy B, żelazo i potas, które wspierają odporność, kości, metabolizm i zdrowie krwi.
Natto
Natto to sfermentowany produkt sojowy szeroko stosowany w kuchni azjatyckiej, bogaty w białko, mikroelementy i przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie tkanek, odporność i metabolizm.
Wcześniej My napisał, że dietetycy wymienili 6 smacznych dodatków do potraw dla zdrowia jelit.

