Eksperci wymienili 7 produktów spożywczych, które zawierają więcej probiotyków niż jogurt.

Zwiększ spożycie probiotyków dzięki tym pokarmom, aby poczuć się lepiej.

Niektóre produkty są szczególnie zdrowe / collage My, fot. depositphotos.com

Mikrobiom jelitowy odgrywa kluczową rolę w zdrowiu organizmu, pomagając zwiększyć odporność, poprawić funkcjonowanie mózgu, poprawić trawienie i zapobiegać chorobom przewlekłym. Istnieje wiele sposobów na wspieranie zdrowia jelit, w tym spożywanie pokarmów przeciwzapalnych, pokarmów bogatych w błonnik i probiotyków.

„Probiotyki to żywe” przyjazne „bakterie, które wspierają zdrowe mikroby już żyjące w jelitach. W ten sposób pomagają wzmocnić i utrzymać równowagę w mikrobiomie” – mówi ekspert ds. żywienia i dietetyk Samina Kalla cytowana przez Real Simple.

Badania wykazały również, że te mikroby same w sobie przynoszą korzyści zdrowotne.

„Probiotyki mogą również promować wchłanianie składników odżywczych, pomagać regulować nastrój i zmniejszać stan zapalny” – dodaje dietetyk Yasi Ansari.

Wśród najczęściej spożywanych produktów bogatych w probiotyki, jogurt zajmuje wysokie miejsce jako smaczny i wszechstronny składnik. Nie jest to jednak jedyna opcja na zwiększenie spożycia probiotyków.

Kimchi

„Sfermentowane koreańskie warzywa, znane również jako kimchi, mogą być pysznym i wszechstronnym probiotycznym dodatkiem do diety. Niewielka ilość tego produktu jest bogata w korzystne bakterie i pełna smaku” – mówi dietetyk Jennifer Wagner.

Ponadto kimchi ma wiele innych korzyści zdrowotnych.

„Kimchi zawiera probiotyki, a także przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze, takie jak witaminy C i A”, mówi Kallu

Należy zauważyć, że ta pikantna przekąska może wspierać układ odpornościowy, zdrowie oczu i jelit.

Kombucha

„Kombucha zawiera korzystne mikroorganizmy, ale ich ilość może się różnić w zależności od sposobu przechowywania i przygotowania” – podkreślił Ansari.

Mimo to, niskosłodzona kombucha przechowywana w lodówce może być smacznym sposobem na włączenie do diety większej ilości pożytecznych bakterii, a także przeciwzapalnych przeciwutleniaczy i związków roślinnych z herbaty, z której jest wytwarzana.

Pasta miso

„Miso to sfermentowana pasta, zwykle wytwarzana z ziaren soi, która jest tradycyjnie stosowana w japońskich potrawach. Ze względu na proces fermentacji jest bogata w probiotyki, które wspomagają trawienie, ma bogaty smak i jest dobrym źródłem minerałów, takich jak mangan i cynk” – wyjaśnia Kallu.

Oznacza to, że miso może wzmocnić kości, zęby i odporność.

Twaróg

„Pół filiżanki twarogu zawiera około 12 gramów białka” – mówi Kallu.

Jest to również dobre źródło wapnia, fosforu i witamin z grupy B, które wspierają zdrowie kości i promują metabolizm energetyczny w organizmie.

Kefir

„Kefir to pikantny napój, który ma nieco gęstszą konsystencję niż mleko, ale nie tak gęstą jak jogurt. Ten niedrogi napój bogaty w probiotyki został przebadany nie tylko ze względu na długą listę korzystnych bakterii, które promują zdrowie jelit. Może on również obniżać poziom cholesterolu i ma właściwości przeciwzapalne” – mówi Wagner.

Jako produkt mleczny, kefir zawiera również wiele takich samych składników odżywczych jak twaróg, które wspierają zdrowie kości i metabolizm.

Kiszona kapusta

„W przeciwieństwie do surowej kapusty, proces fermentacji zachodzący w kiszonej kapuście ma pozytywny wpływ na jej wartość odżywczą, co jest korzystne dla zdrowia jelit” – wyjaśnia Kallu.

Ten pikantny produkt z kapusty zawiera również błonnik, witaminę C, witaminę K, witaminy z grupy B, żelazo i potas, które wspierają odporność, kości, metabolizm i zdrowie krwi.

Natto

Natto to sfermentowany produkt sojowy szeroko stosowany w kuchni azjatyckiej, bogaty w białko, mikroelementy i przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie tkanek, odporność i metabolizm.

Wcześniej My napisał, że dietetycy wymienili 6 smacznych dodatków do potraw dla zdrowia jelit.

Mogą Cię również zainteresować wiadomości:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki