Te podstawowe chaczapuri nie wymagają wyrabiania i wałkowania ciasta.
Szybkie chaczapuri na patelni z twarogiem jest gotowe w zaledwie 10 minut / kolaż My, zrzut ekranu Instageam, YouTube
Gruzińskie chaczapuri to połączenie puszystego ciasta drożdżowego i nadzienia serowego. Wielu Ukraińców polubiło to danie, ale nie jest łatwo je przygotować. Na szczęście istnieje prosty przepis na chaczapuri na patelni, który nie wymaga wyrabiania i czekania na wyrośnięcie ciasta. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie produkty i usmażyć.
Proste i szybkie chaczapuri – przepis ze składnikami
W smaku takie produkty przypominają płaski chleb z nadzieniem serowym. Im więcej sera użyjesz, tym bardziej będzie on aromatyczny.
Aby przygotować chaczapuri na patelni, należy przygotować składniki:
- Sto pięćdziesiąt gramów mąki;
- dwieście mililitrów kefiru;
- szczypta sody oczyszczonej;
- jedno jajko;
- dwieście gramów sera suluguni;
- łyżka cukru;
- szczypta soli;
- dwadzieścia gramów masła;
- wiązka ziół.
Będziesz także potrzebował szerokiego talerza wielkości patelni, aby łatwo przewracać przedmioty.
Wyjmij kefir z lodówki z wyprzedzeniem, aby był w temperaturze pokojowej. Wymieszać z jajkiem, cukrem, solą i sodą oczyszczoną. Dodać startą suluguni i mąkę. Dodaj również drobno posiekane zioła. Wymieszaj masę, aż będzie gładka.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Gdy powierzchnia będzie bardzo gorąca, rozpłaszczyć ciasto na płaski placek o grubości około 2 cm. Smażyć na średnim ogniu przez 5-7 minut z jednej strony. Następnie przełożyć placek na talerz, obrócić i smażyć jeszcze przez około 3 minuty z drugiej strony.
Czytaj także:
Leniwe chaczapuri najlepiej podawać na ciepło. Aby uzyskać chrupiącą skórkę, jeszcze gorące można posmarować masłem.
Sugerowany przepis na chaczapuri można urozmaicić dodając do nadzienia mięso mielone, grzyby, inne rodzaje sera. Można również zrobić chaczapuri z twarogiem – zastępując go połową porcji suluguni.
Wcześniej informowaliśmy, jak przygotować inne gruzińskie danie – zupę kharcho z wołowiną i ryżem.

