Niesamowite „bomby” z kurczaka z farszem: kotlety nie były nawet blisko tego

Soczyste bomby z mięsa mielonego z pysznym nadzieniem są o wiele smaczniejsze niż zwykłe kotlety.

Kotlety z kurczaka – przepis / kolaż My, zdjęcie depositphotos.com

Jeśli zwykłe kotlety z kurczaka są nudne, spróbuj zrobić soczyste „bomby” z farszem. Ten przepis zmieni Twoje wyobrażenie o kurczaku. Danie okazuje się chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, „zamykając” wszystkie soki. To jak danie mięsne i dodatek w jednym.

Kotlety z kurczaka można gotować z serem, ananasem, kukurydzą, warzywami itp. Sugerujemy gotowanie wariantu z grzybami. Zasada jest bardzo prosta – nadzienie jest zawijane w mięso mielone, po czym produkty są panierowane i pieczone.

Kotlety z kurczaka – przepis z farszem

W tej wariacji do środka trafia farsz „julienne”, który doskonale łączy się z kurczakiem. Aby danie nabrało świątecznego charakteru, zamiast pieczarek można użyć prawdziwków lub innych grzybów leśnych.

Pełna lista składników na bomby z kurczaka:

  • osiemset gramów mięsa mielonego;
  • jedna cebula;
  • czterysta gramów grzybów;
  • sto pięćdziesiąt gramów sera;
  • ząbek czosnku;
  • Sto pięćdziesiąt gramów śmietany lub kwaśnej śmietany;
  • łyżka masła;
  • łyżka oleju słonecznikowego;
  • paczka bułki tartej;
  • sól, pieprz, suszone zioła.

Potrzebna będzie również folia spożywcza i piekarnik.

Cebulę pokroić w półpierścienie, grzyby w talarki, czosnek posiekać. Wymieszaj dwa rodzaje oleju na patelni. Smażyć cebulę przez kilka minut, następnie dodać grzyby, czosnek i przyprawy do smaku. Smażyć jeszcze przez około 5 minut. Wlać śmietanę, dusić przez kolejne 5 minut i wyłączyć ogień. Osobno zetrzeć ser.

Aby przygotować soczyste kotlety z kurczaka, zaleca się zrobienie mięsa mielonego z uda. Dodać do niego sól, pieprz i zioła. Podzielić na 10 części. Umieść każdą z nich na folii spożywczej. Uformować palcami cienki płaski placek. Na środek nałożyć farsz grzybowy i posypać serem. Następnie zwiń folię spożywczą w kulkę i uformuj mincemeat bombs tak, aby nadzienie pozostało w środku.

Czytaj także:

Zanurz kotlety z kurczaka w bułce tartej. Bułkę tartą można przygotować samodzielnie, ubijając czerstwy chleb w blenderze lub młynku do kawy.

Umieść panierowane kulki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec kotlety z kurczaka w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180°. Zalecamy podawanie z tłuczonymi ziemniakami lub sałatką warzywną.

Mogą Cię również zainteresować aktności:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki