Apetyczny domowy majonez w 5 minut: już nigdy nie kupisz majonezu kupionego w sklepie

Domowy majonez jest o wiele smaczniejszy niż kupiony w sklepie i wychodzi za pierwszym razem.

Zdziwisz się, że domowy majonez to prosty przepis z niedrogich produktów / kolaż My, zrzut ekranu z Instagrama, fot. depositphotos.com

Nie jest tajemnicą, że majonez kupiony w sklepie nie jest najbardziej użytecznym produktem o bardzo wątpliwym składzie. Nie możemy dokładnie wiedzieć, co dodał tam producent. Inną rzeczą jest majonez domowej roboty. Ten apetyczny sos ma naturalny smak, pachnie jajkiem i jest całkowicie pozbawiony chemicznych dodatków.

Wiedząc, jak zrobić domowy majonez, nigdy nie będziesz w stanie wrócić do sklepu. W końcu domowy sos jest nieporównywalnie smaczniejszy. Przygotowuje się go w elementarny sposób – wystarczy ubić wszystkie składniki blenderem lub trzepaczką.

Domowy majonez – klasyczny przepis

Podstawą dania jest olej słonecznikowy i jajko, które są ubijane na jednorodną emulsję. Specyficzny smak sosu nadają musztarda, ocet i cukier. W razie potrzeby można dodać czosnek, sok z cytryny lub zioła.

Składniki na domowy majonez na 1 jajko:

  • dwieście dwadzieścia mililitrów oleju słonecznikowego;
  • łyżka musztardy;
  • łyżeczka cukru;
  • łyżeczka octu;
  • szczypta soli;
  • jedno jajko.

Aby sos był jednorodny i łatwy do wymieszania, należy wcześniej wyjąć składniki z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej.

Umieść wszystkie składniki z wyjątkiem octu w małym słoiku. Zacznij ubijać sos blenderem zanurzeniowym na wysokich obrotach. Na początku trzymaj ostrza blisko dna. Gdy sos zacznie zmieniać kolor na biały i stanie się jednorodny, wlej ocet. Następnie podnoś i opuszczaj blender, aż emulsja zmieni się w majonez. Ubijaj sos przez około 5 minut.

Czytaj także:

Jeśli domowy majonez jest zbyt rzadki, pozostaw go na 2 godziny w lodówce i ponownie ubij, dodając więcej oleju. Jeśli jest bardzo gęsty, rozcieńczyć wodą. Przechowywać sos w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce nie dłużej niż 5 dni.

Wiedząc jak zrobić domowy majonez, pokochasz ten sos / fot. depositphotos.com

Domowy majonez bez jajek

Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz używać jajek, możesz z nich zrezygnować. Taki sos jest delikatniejszy i bardziej kremowy w smaku.

Potrzebne będą następujące składniki:

  • sto mililitrów mleka;
  • dwieście mililitrów oleju słonecznikowego;
  • półtorej łyżki octu;
  • łyżeczka musztardy;
  • szczypta soli;
  • szczypta cukru.

Najpierw w słoiku ubij mleko z masłem przez 1-2 minuty. Następnie wlać resztę składników. Ponownie ubij sos do uzyskania jednorodnej konsystencji i dopraw do smaku. W razie potrzeby dodaj to, czego brakuje i dodaj więcej masła, jeśli mieszanina jest bardzo rzadka.

Domowy majonez na mleku przechowuje się dłużej niż majonez jajeczny – około 10 dni.

Mogą Cię również zainteresować aktności:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki