Produkt ten jest wszechstronny, smaczny i niedrogi.
Wybierając węglowodany, najlepiej jest preferować złożone opcje bogate w błonnik / kolaż My, fot. depositphotos.com
Pomimo ich niezasłużonej reputacji jako „niezdrowych”, odpowiednie węglowodany są bardzo pożywne i mogą nawet wspierać zdrowie serca. Nie należy więc spieszyć się z całkowitą rezygnacją z węglowodanów.
„Węglowodany dostarczają energii i kluczowych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały” – mówi dietetyk Lauren Manaker cytowany przez Eating Well.
Wybierając węglowodany, najlepiej zdecydować się na złożone opcje bogate w błonnik, takie jak produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, owoce i warzywa. Wspomagają one trawienie, dostarczają trwałej energii i pomagają utrzymać zdrowe serce, w tym obniżają poziom cholesterolu. Jednym z najzdrowszych węglowodanów jest czarna fasola.
Bogata w błonnik
„Czarna fasola jest superżywnością obniżającą poziom cholesterolu, ponieważ jest bogata w rozpuszczalny błonnik, który wiąże cholesterol w jelitach i pomaga wypłukać go z organizmu” – mówi dietetyk Brannon Blount.
Badania pokazują, że dieta bogata w błonnik, zwłaszcza rozpuszczalny, może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL („złego”), co czyni go kluczowym narzędziem do kontrolowania poziomu cholesterolu.
Jedna porcja gotowanej czarnej fasoli zawiera imponujące 15 gramów błonnika, co stanowi około 54% zalecanego dziennego spożycia.
Nie zawiera tłuszczów nasyconych
Czarna fasola ma bardzo niską zawartość tłuszczu i nie zawiera tłuszczów nasyconych, co czyni ją doskonałym wyborem dla zdrowej diety. Badania pokazują, że dieta o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wysokiego poziomu cholesterolu i chorób serca.
American Heart Association zaleca ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do 6% całkowitej liczby kalorii, szczególnie w przypadku osób z chorobami serca lub wysokim poziomem cholesterolu. Dla osoby spożywającej 2000 kalorii dziennie odpowiada to około 13 gramom dziennie.
Bogaty w białko roślinne
Oprócz wysokiej zawartości błonnika, czarna fasola jest również doskonałym źródłem białka, zawierającym 15 gramów na porcję. Badania pokazują, że zastąpienie białek zwierzęcych białkami roślinnymi może pomóc w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu poprzez obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL.
Zawiera skrobię oporną
Skrobia oporna odżywia pożyteczne bakterie, wytwarzając produkty uboczne, takie jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą zmniejszyć produkcję cholesterolu w wątrobie i pomóc obniżyć ogólny poziom cholesterolu. Pomagają również kontrolować poziom cukru we krwi po posiłkach i zwiększają uczucie sytości, co może zapobiegać przejadaniu się i dodatkowo wspierać zdrowy poziom cholesterolu.
Źródło fitochemikaliów
Czarna fasola jest bogata w fitochemikalia, związki roślinne, które chronią komórki, zmniejszają stany zapalne i wspierają zdrowie serca. Jest bogata w polifenole, flawonoidy, antocyjany i garbniki, które zostały powiązane z poprawą zdrowia serca.
Te przeciwutleniacze pomagają zwalczać stany zapalne poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego, który jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do chorób układu krążenia, mówi Manaker.
Wcześniej My wymienił 12 produktów, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu.

