Podpowiadamy, jak gotować jajka na miękko, aby żółtko było idealnie płynne.
Link skopiowany
Ile minut gotować jajko, aby żółtko było płynne / Kolaż: My, fot. depositphotos.com
Dowiesz się:
- Jak i jak długo gotować jajka na miękko?
- Jak smażyć jajka, aby żółtko pozostało płynne?
Jajka są dość popularnym produktem nie tylko w Ukrainie, ale w różnych częściach świata. Jada się je na śniadanie, obiad lub kolację, dodaje do zup, sałatek lub innych potraw. Gotowanie jajek wydaje się być bardzo prostym procesem, ale wiele osób wciąż ma wątpliwości, jak długo je gotować. Dlatego My dowiedział się, jak długo gotować jajka, aby żółtko było miękkie i płynne.
Może Cię również zainteresować: Błąd, który popełnia prawie każdy: jak prawidłowo smażyć jajka na patelni.
Jak długo gotować jajka na miękko?
Po pierwsze, doświadczeni kucharze radzą postawić garnek z wodą na ogniu i poczekać, aż się zagotuje.
Następnie ostrożnie, za pomocą łyżki, zanurzyć w niej jajka i zmniejszyć ogień. Ma to zapobiec pękaniu skorupek jaj.
Jeśli chcesz uzyskać idealne jajka z płynnym żółtkiem, musisz uważnie obserwować czas gotowania. To właśnie długość czasu gotowania decyduje o ostatecznym wyniku.
Autor kanału YouTube „Smachno no Zamorochok” powiedział nam, że aby jajko miało w pełni płynne żółtko, należy je gotować tylko przez 3 minuty.
Aby żółtko nie było płynne, ale też nie twarde, należy gotować je przez 5 minut. Wszystko zależy od preferencji.
Ile minut gotować jajka – obejrzyj wideo:
Jak gotować jajka na miękko – ważne nise
Istnieje kilka punktów, których należy koniecznie przestrzegać podczas gotowania jajek w ten sposób:- surowe jajka należy wkładać tylko do zimnej wody;
- pamiętaj, aby dodać trochę soli na patelnię, aby jajka lepiej się obierały;
- jak tylko czas gotowania dobiegnie końca, natychmiast umieść patelnię pod zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Jeśli jednak pozostawisz jajka w gorącej wodzie, nie uzyskasz rzadkiego żółtka.
Nawiasem mówiąc, zimna woda ułatwia obieranie jajek.
Jak prawidłowo smażyć jajka, aby żółtko pozostało płynne?
Szef kuchni José Andrés, cytowany przez Express, sugeruje gotowanie jajek w dużej ilości oliwy z oliwek, aby uzyskać chrupiące brzegi i teksturę jajka w koszulce.
Oto jak można odtworzyć technikę gotowania jajek na oliwie z oliwek José Andrésa we własnej kuchni.
Najpierw wlej dużą ilość dobrej jakości oliwy z oliwek na głęboką patelnię i podgrzej ją. Potrzebujesz około półcentymetrowej warstwy.
Gdy olej będzie gorący, wbij jajko na patelnię.
Poczekaj, aż białko jajka nieco zastygnie, a krawędzie będą pokryte szronem.
Następnie przechyl patelnię tak, aby olej zebrał się po jednej stronie i nałóż go łyżką na białka i brzegi, pozwalając gorącemu olejowi spłynąć po powierzchni. W ten sposób jajko ugotuje się na wierzchu, nie dotykając bezpośrednio żółtka.
Gdy białko jajka całkowicie zastygnie, a żółtko jest nadal miękkie i rzadkie, zdejmij patelnię z ognia, dopraw solą i pieprzem i umieść jajko na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
Czytaj także:
O źródle:
. – to brytyjski serwis informacyjny powiązany z gazetą Daily Express, która jest jedną z najstarszych gazet tabloidowych w Wielkiej Brytanii. Witryna jest własnością firmy medialnej Reach PLC, która jest również właścicielem innych popularnych publikacji, takich jak Daily Mirror i Daily Star.
Jeśli zauważysz błąd, zaznacz tekst i naciśnij Ctrl+Enter, aby zgłosić go redakcji.

