Dowiedzmy się, jakie warzywa sadzić zimą i jakie są zalety siewu ozimego.
Jakie warzywa można sadzić w ogrodzie warzywnym jesienią / collage My, photo freepik.com
Siew zimowy to dobry sposób na wczesne zbiory. Gdy ziemia nie jest zamarznięta, można siać rośliny odporne na mróz – nasiona nabiorą siły przez zimę i wraz z pierwszym ciepłem będą rosnąć. Podpowiadamy, jakie warzywa można wysiewać zimą.
Które warzywa są najlepsze na zimę
Pod zimę można sadzić różne rośliny zielone lub sałatki – są to koper, pietruszka, szpinak, kolendra, sałata liściasta i rukiew wodna, rukola, szczaw. Wybór zależy wyłącznie od preferencji. Zieleninę można uprawiać zarówno w ogrodzie warzywnym, jak i na parapecie.
Jakie warzywa sadzić pod zimę:
- koper – zwykle wysiewany w okresie stałego chłodu, ponieważ kiełkuje już w temperaturze +3°C, nasiona zakopuje się na głębokość 3 cm, pozostawiając 20-25 cm między rzędami;
- pietruszkę sadzi się razem z koprem, na głębokości około 1,5 cm, pozostawiając między rzędami odstęp do 25 cm;
- kolendra – zioło mrozoodporne, łatwo znosi chłód, wysiewa się ją podobnie jak pietruszkę, na głębokości 1,5 cm, odległość między rzędami – do 30 cm;
- Szpinak – wysiewany w listopadzie, nasiona wysiewa się na głębokość około 4 cm, pozostawiając 20 cm między rzędami;
- sałata liściasta – do siewu zimowego ważne jest, aby wziąć odmiany odporne na mróz, wysiewać je na głębokości około 1-1,5 cm, między rzędami – 20-25 cm;
- rukola – dość dobrze znosi chłody, wysiewa się ją na głębokość ok. 1 cm, w międzyrzędziach 20-25 cm;
- rzeżucha – odporna na mróz i łatwo kiełkująca nawet pod śniegiem, jej nasiona można wysiewać powierzchniowo, przykryte cienką warstwą gleby, w rozstawie rzędów 15-20 cm;
- szczaw – również wysiewany zimą, zakopując nasiona na głębokość 1-2 cm i pozostawiając 25-30 cm między rzędami.
WażneWybierając odmiany, należy upewnić się, że są one odporne na mróz lub że są oznaczone jako odpowiednie do siewu zimowego. Ponadto siew zimą może skutkować wyższym zużyciem nasion – nie wszystkie przetrwają zimę.
Po wysiewie nie należy podlewać grządek, ale ściółkować je torfem, próchnicą lub kompostem, aby chronić nasiona przed nagłymi zmianami temperatury i zaskorupieniem gleby.
Przeczytaj również:
Siew zieleni w otwartym terenie w Ukrainie jest optymalny pod koniec października i listopada, w zależności od klimatu. Najlepiej kierować się termometrem – powinna być stabilna temperatura około +1…+5°C i nie powinno być warunków wstępnych do odwilży. Jest to ważne, aby nasiona nie wykiełkowały przedwcześnie, w przeciwnym razie delikatne rośliny mogą ucierpieć na wiosnę.
Wcześniej powiedzieliśmy, czym lepiej przykryć czosnek na zimę i cebulę i czy warto to zrobić.

