Jeden wypiek dla całej rodziny: przepis na leniwe ciasto lane

Ciasto w tym przepisie jest łatwe w przygotowaniu, a nadzienie może być dowolne.

Najsmaczniejsze ciasto laurowe z kapustą na kefirze okaże się za pierwszym razem / kolaż My, zrzut ekranu TikTok

Jednym z najprostszych rodzajów wypieków jest ciasto laurowe. Ciasto na danie przygotowuje się w kilka minut – wystarczy wymieszać składniki widelcem. Następnie masę wylewa się na nadzienie i piecze w piekarniku. Przepis jest zarówno prosty, jak i pomysłowy. Jeden taki produkt wystarczy, aby nakarmić całą rodzinę.

Wcześniej pisaliśmy również jak przygotować leniwe belyashi bez wyrabiania ciasta i formowania.

Placek laurowy z kapustą na kefirze

Blogerka kulinarna cook_julija_simonchuk podzieliła się swoim przepisem w TikTok. Według kucharki nadzieniem może być wszystko – mięso, ryba, ser, warzywa, a nawet coś słodkiego. Film pokazuje ciasto laurowe z kapustą.

Składniki na nadzienie są następujące:

  • pół główki kapusty;
  • jedna cebula;
  • jedna marchewka;
  • trzy łyżki oleju;
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku.

Produkty do ciasta:

  • trzysta mililitrów kefiru;
  • trzy jajka;
  • dwieście gramów mąki;
  • cztery łyżki masła;
  • szczypta sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • nasiona sezamu do dekoracji.

Aby przygotować nadzienie, drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć warzywa na złoty kolor (około 5 minut). Drobno posiekać kapustę i dodać na patelnię. Posolić, popieprzyć i dusić na małym ogniu prawie do ugotowania (około 20 minut).

Do ciasta, wymieszać w dużej misce wszystkie składniki: kefir, jajka, sól, olej. Aby ciasto na kefirze było luźne, nie zapomnij dodać sody oczyszczonej. Wlać mąkę i ubić trzepaczką, aby nie było grudek.

Czytaj także:

Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 180°. Wyłóż formę do pieczenia pergaminem. Wlać połowę ciasta. Rozłóż na nim nadzienie z kapusty. Następnie nałożyć resztę ciasta i posypać sezamem.

Piec ciasto na kefirze z kapustą przez około 30 minut. Gotowość można sprawdzić po złocistej skórce i suchej wykałaczce. Jeśli do nadzienia bierzemy mięso lub rybę, należy je dodać w postaci gotowej.

Mogą Cię również zainteresować aktności:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki