Ciasto w tym przepisie jest łatwe w przygotowaniu, a nadzienie może być dowolne.
Najsmaczniejsze ciasto laurowe z kapustą na kefirze okaże się za pierwszym razem / kolaż My, zrzut ekranu TikTok
Jednym z najprostszych rodzajów wypieków jest ciasto laurowe. Ciasto na danie przygotowuje się w kilka minut – wystarczy wymieszać składniki widelcem. Następnie masę wylewa się na nadzienie i piecze w piekarniku. Przepis jest zarówno prosty, jak i pomysłowy. Jeden taki produkt wystarczy, aby nakarmić całą rodzinę.
Wcześniej pisaliśmy również jak przygotować leniwe belyashi bez wyrabiania ciasta i formowania.
Placek laurowy z kapustą na kefirze
Blogerka kulinarna cook_julija_simonchuk podzieliła się swoim przepisem w TikTok. Według kucharki nadzieniem może być wszystko – mięso, ryba, ser, warzywa, a nawet coś słodkiego. Film pokazuje ciasto laurowe z kapustą.
Składniki na nadzienie są następujące:
- pół główki kapusty;
 - jedna cebula;
 - jedna marchewka;
 - trzy łyżki oleju;
 - sól, pieprz, przyprawy do smaku.
 
Produkty do ciasta:
- trzysta mililitrów kefiru;
 - trzy jajka;
 - dwieście gramów mąki;
 - cztery łyżki masła;
 - szczypta sody oczyszczonej;
 - szczypta soli;
 - nasiona sezamu do dekoracji.
 
Aby przygotować nadzienie, drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć warzywa na złoty kolor (około 5 minut). Drobno posiekać kapustę i dodać na patelnię. Posolić, popieprzyć i dusić na małym ogniu prawie do ugotowania (około 20 minut).
Do ciasta, wymieszać w dużej misce wszystkie składniki: kefir, jajka, sól, olej. Aby ciasto na kefirze było luźne, nie zapomnij dodać sody oczyszczonej. Wlać mąkę i ubić trzepaczką, aby nie było grudek.
Czytaj także:
Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 180°. Wyłóż formę do pieczenia pergaminem. Wlać połowę ciasta. Rozłóż na nim nadzienie z kapusty. Następnie nałożyć resztę ciasta i posypać sezamem.
Piec ciasto na kefirze z kapustą przez około 30 minut. Gotowość można sprawdzić po złocistej skórce i suchej wykałaczce. Jeśli do nadzienia bierzemy mięso lub rybę, należy je dodać w postaci gotowej.

