Okazuje się, że nie tylko sól trzeba dodać do wody na jajka.
Link skopiowany
Co dodać do wody, aby skorupka jajka łatwo zeszła / Kolaż: My, fot. depositphotos.com
Dowiesz się:
- Jak prawidłowo gotować jajka, aby skorupki były łatwe do obrania
- Co dodać do wody
Jajka na twardo to śniadaniowy klasyk, który można dodawać do sałatek i innych potraw. Prawdopodobnie najmniej lubianą częścią gotowania jajek jest ich obieranie. My postanowił dowiedzieć się, jak prawidłowo gotować jajka, aby skorupki były łatwe do obrania.
Blogerka Kerry Whelpdale, której przepisy pojawiły się w programie BBC Good Food, powiedziała nam, że aby łatwo obrać jajka, należy wlać do wody środek spulchniający lub sodę oczyszczoną. Wystarczy jedna łyżeczka.
Autorka treści mówi, że gdy woda się zagotuje, przed włożeniem do niej jajek, należy wsypać jedną łyżeczkę sody oczyszczonej na patelnię, a następnie ostrożnie włożyć jajka i przykryć pokrywką.
Po ugotowaniu jajek wyjmuje je jedno po drugim, rozbija o krawędź patelni i z łatwością usuwa skorupki palcami.
Wideo z jej radą zebrało tysiące wyświetleń, polubień i komentarzy. Jeden z użytkowników napisał: „To zmienia zasady gry”.
Istnieje jeszcze jedna metoda, która ułatwia obieranie jajek ze skorupek. Ugotowane jajka należy umieścić w lodowatej wodzie na 3 minuty.
Szef kuchni Christopher Kimball, cytowany przez Express.co, uważa, że „kąpiel lodowa” zmniejszy objętość wewnątrz jajka, zejdzie ono ze skorupki i będzie łatwe do obrania.
Nawiasem mówiąc, jajka, które mają kilka dni, są łatwiejsze do czyszczenia niż świeże jajka, ponieważ mają mniej kwaśny poziom pH, więc białko jest mniej podatne na przywieranie do wewnętrznej błony skorupki.
Inne Lifehacki:
O źródle:
. – to brytyjski serwis informacyjny powiązany z gazetą Daily Express, która jest jedną z najstarszych gazet tabloidowych w Wielkiej Brytanii. Witryna jest własnością firmy medialnej Reach PLC, która jest również właścicielem innych popularnych publikacji, takich jak Daily Mirror i Daily Star.
Jeśli zauważysz błąd, zaznacz tekst i naciśnij Ctrl+Enter, aby zgłosić go redakcji.

