To oficjalnie najsmaczniejszy sposób na zaspokojenie zapotrzebowania na wapń.
Wystarczająca ilość wapnia i witaminy D w diecie może pomóc wzmocnić kości / fot. depositphotos.com
Mocne kości mają kluczowe znaczenie wraz z wiekiem, pomagając utrzymać mobilność i ogólny stan zdrowia. Niestety, osteoporoza stanowi poważne zagrożenie dla starszych kobiet i mężczyzn.
Parade pisze, że osteoporoza jest chorobą, która rozwija się, gdy gęstość mineralna kości i masa kostna zmniejszają się, co prowadzi do zmniejszenia wytrzymałości kości, zgodnie z Food and Drug Administration (FDA). Może to spowodować, że kości staną się tak słabe, że mogą złamać się samoistnie lub po niewielkim stresie.
Dostarczanie wystarczającej ilości wapnia i witaminy D w diecie może pomóc w budowaniu nowej masy kostnej i wzmocnieniu kości. Ser może pomóc w tej kwestii.
„Ser jest bogatym źródłem wapnia i białka, dwóch kluczowych składników odżywczych, które pomagają budować i utrzymywać mocne kości. Wiele odmian sera zawiera również witaminę D i fosfor, które wraz z wapniem pomagają utrzymać gęstość i zdrowie kości” – mówi dietetyk Keri Gans.
Jaki ser jest najlepszy dla kości?
Jest to parmezan. Jedna uncja, czyli 28 gramów, tego sera zawiera 335 miligramów wapnia.„Parmezan jest jednym z najbardziej bogatych w wapń serów, dostarczając prawie 30 procent dziennej wartości na uncję”, mówi dietetyk Beth Warren.
Może pomóc wzmocnić i utrzymać gęstość kości, dodaje.
„Parmezan jest jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł wapnia, ponieważ jest to twardy ser o bardzo niskiej zawartości wilgoci. Chociaż większość ludzi po prostu posypuje parmezanem swoje jedzenie, ta ilość nadal przyczynia się do dziennego spożycia wapnia, zwłaszcza w połączeniu z innymi pokarmami bogatymi w wapń w ciągu dnia” – wyjaśnia Gans.
Parmezan zawiera również nieco ponad 10 gramów białka na uncję, co przyczynia się do zdrowia mięśni.
Wcześniej My napisał, że dietetycy wymienili najskuteczniejsze produkty wzmacniające kości po 50. roku życia.

