Tylko dwa składniki pomogą pozbyć się goryczy.
Link skopiowany
Prosty trik na pozbycie się goryczy z bakłażana / Kolaż: My, foto: pixabay, zrzut ekranu z wideo
Nauczysz się:
- Dlaczego warto moczyć bakłażany?
- Co pomoże usunąć gorycz z bakłażanów?
Bakłażan to wszechstronne warzywo, z którego można przygotować wiele potraw. Ma jednak jedną wadę – goryczkę, której nie tak łatwo się pozbyć, jeśli nie zna się pewnej małej sztuczki.
My dowiedział się, jak szybko i bez większego wysiłku usunąć gorycz z bakłażanów. Ukraińska blogerka Natalia Azarchik podzieliła się odpowiednią sztuczką na TikTok.
Jak prawidłowo namoczyć bakłażana
Bloger twierdzi, że bakłażan nie będzie gorzki, jeśli namoczymy go w roztworze dwóch składników. Konieczne jest zmieszanie 1,5 litra wody i łyżki soli, po czym zanurzamy w niej wcześniej pokrojone bakłażany.
Bakłażany pozostawiamy na 60 minut w roztworze, po czym można je dodawać do potraw – nie będą gorzkie.
Obejrzyj film, jak usunąć gorycz z bakłażanów:
Czytaj także:
O osobie: Natalia Azarchik
Natalia Azarchik to ukraińska blogerka o pseudonimie azarchiknata1020, która publikuje filmy z przepisami na różne dania w sieciach społecznościowych, a także dzieli się z publicznością przydatnymi lifehackami. Ponad 150 000 użytkowników śledzi stronę blogerki na TikTok.
Jeśli zauważysz błąd, zaznacz odpowiedni tekst i naciśnij Ctrl+Enter, aby poinformować o tym redakcję.

