Pachnąca i pyszna makrela w piekarniku: rodzina prosi o gotowanie tylko w ten sposób

Podpowiadamy, jak upiec makrelę, by nie było czuć zapachu, a goście prosili o dokładkę.

Makrela w piekarniku okazuje się pachnąca i smaczna / fot. depositphotos.com

Każda doświadczona gospodyni ma swój własny przepis na koronę, jak pysznie gotować ryby w piekarniku. Jednak zawsze warto spróbować czegoś nowego, aby zadowolić siebie, swoich bliskich i gości.

Wybraliśmy trzy ciekawe warianty marynowania makreli do pieczenia. Ryba okaże się pachnąca, z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem.

Pieczona makrela z sosem sojowym i cytryną

Ten przepis można uznać za niemal klasyczny. W tym celu ryba jest krojona na porcje, marynowana, a następnie pieczona. Aby przygotować takie danie, należy wziąć:

  • jedną makrelę;
  • pieprz;
  • kolendra;
  • pięć łyżek sosu sojowego;
  • jedna łyżka soku z cytryny;
  • jedna łyżeczka cukru;
  • jedna łyżka oleju roślinnego.

Usunąć z ryby głowę, ogon, płetwy i kręgosłup. Oczyścić wnętrze i dokładnie umyć. Doprawić filety przyprawami z obu stron i pokroić na kawałki wielkości kęsa.

Z folii uformować łódeczki. Umieść w nich rybę skórą do góry. Następnie przygotować marynatę do makreli. Wymieszaj sok z cytryny, sos sojowy, olej i cukier do uzyskania jednolitej masy. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.

Tak przygotowanym sosem zalać rybę i odstawić na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz makrelę przez 15 minut. Ważne jest, aby sprawdzić, czy ryba jest zrumieniona, nie przesuszona, ale pozostaje delikatna i soczysta w środku.

Makrela w piekarniku w sosie śmietanowo-musztardowym

Ryba według tego przepisu okazuje się delikatna, z lekkimi pikantnymi nutami i przyjemnym chrupnięciem ziarnistej musztardy. Do przygotowania wziąć:

  • dwie makrele;
  • trzy średniej wielkości cebule;
  • 100 gramów kwaśnej śmietany (15-20%);
  • łyżeczka musztardy stołowej;
  • łyżeczka musztardy ziarnistej;
  • łyżka sosu sojowego;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • odrobina mielonego czarnego pieprzu.

Oczyścić i opłukać rybę tak, aby nie było na niej czarnych błon ani krwi. Pokrój ją na porcje o długości 1,5-2 centymetrów. Następnie przygotuj marynatę do pieczonej makreli.

Wymieszać trzepaczką dwa rodzaje musztardy, śmietanę, sos sojowy i przyprawy. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie i dodać do sosu, wymieszać. Zanurzyć rybę w marynacie i pozostawić na 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W formie do pieczenia ułożyć cebulę z sosem, a na wierzchu kawałki ryby. Piec przez 30 minut.

Makrela w piekarniku z marchewką i cebulą

Ten przepis gotuje makrelę w piekarniku w całości. Do przygotowania bierzemy:

  • jedną makrelę;
  • jedna marchewka;
  • jedna duża cebula;
  • dwie łyżki oleju roślinnego;
  • osiem papryczek oregano;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • jedna cytryna;
  • świeże zioła.

Jeśli ryba jest mrożona, należy włożyć ją na noc do lodówki w celu rozmrożenia. Następnie usuń wnętrze, płetwy, głowę i ogon. Jeśli pozostawisz głowę, nie zapomnij usunąć skrzeli.

Opłucz makrelę wewnątrz i na zewnątrz, osusz serwetkami lub ręcznikami papierowymi.

Czytaj także:

Wymieszaj sól i pieprz i natrzyj rybę wewnątrz i na zewnątrz tą mieszanką. Podczas marynowania przygotuj warzywa.

Obierz marchewki i zetrzyj je na drobnej tarce. Cebulę obrać i pokroić w cienkie ćwierćpierścienie lub drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i podsmażyć cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodać marchew i smażyć do miękkości.

Rybę nafaszerować warzywami i zawinąć w folię. Umieścić na naczyniu do pieczenia brzuchem do góry.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Pięć minut przed końcem odwiń folię, aby utworzyć ładną skórkę. Przed podaniem skropić sokiem z połowy cytryny lub udekorować plasterkami cytrusów i posiekanymi ziołami.

Mogą Cię również zainteresować aktności:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki