Podpowiadamy, jak upiec makrelę, by nie było czuć zapachu, a goście prosili o dokładkę.
Makrela w piekarniku okazuje się pachnąca i smaczna / fot. depositphotos.com
Każda doświadczona gospodyni ma swój własny przepis na koronę, jak pysznie gotować ryby w piekarniku. Jednak zawsze warto spróbować czegoś nowego, aby zadowolić siebie, swoich bliskich i gości.
Wybraliśmy trzy ciekawe warianty marynowania makreli do pieczenia. Ryba okaże się pachnąca, z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem.
Pieczona makrela z sosem sojowym i cytryną
Ten przepis można uznać za niemal klasyczny. W tym celu ryba jest krojona na porcje, marynowana, a następnie pieczona. Aby przygotować takie danie, należy wziąć:
- jedną makrelę;
- pieprz;
- kolendra;
- pięć łyżek sosu sojowego;
- jedna łyżka soku z cytryny;
- jedna łyżeczka cukru;
- jedna łyżka oleju roślinnego.
Usunąć z ryby głowę, ogon, płetwy i kręgosłup. Oczyścić wnętrze i dokładnie umyć. Doprawić filety przyprawami z obu stron i pokroić na kawałki wielkości kęsa.
Z folii uformować łódeczki. Umieść w nich rybę skórą do góry. Następnie przygotować marynatę do makreli. Wymieszaj sok z cytryny, sos sojowy, olej i cukier do uzyskania jednolitej masy. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
Tak przygotowanym sosem zalać rybę i odstawić na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz makrelę przez 15 minut. Ważne jest, aby sprawdzić, czy ryba jest zrumieniona, nie przesuszona, ale pozostaje delikatna i soczysta w środku.
Makrela w piekarniku w sosie śmietanowo-musztardowym
Ryba według tego przepisu okazuje się delikatna, z lekkimi pikantnymi nutami i przyjemnym chrupnięciem ziarnistej musztardy. Do przygotowania wziąć:
- dwie makrele;
- trzy średniej wielkości cebule;
- 100 gramów kwaśnej śmietany (15-20%);
- łyżeczka musztardy stołowej;
- łyżeczka musztardy ziarnistej;
- łyżka sosu sojowego;
- 0,5 łyżeczki soli;
- odrobina mielonego czarnego pieprzu.
Oczyścić i opłukać rybę tak, aby nie było na niej czarnych błon ani krwi. Pokrój ją na porcje o długości 1,5-2 centymetrów. Następnie przygotuj marynatę do pieczonej makreli.
Wymieszać trzepaczką dwa rodzaje musztardy, śmietanę, sos sojowy i przyprawy. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie i dodać do sosu, wymieszać. Zanurzyć rybę w marynacie i pozostawić na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W formie do pieczenia ułożyć cebulę z sosem, a na wierzchu kawałki ryby. Piec przez 30 minut.
Makrela w piekarniku z marchewką i cebulą
Ten przepis gotuje makrelę w piekarniku w całości. Do przygotowania bierzemy:
- jedną makrelę;
- jedna marchewka;
- jedna duża cebula;
- dwie łyżki oleju roślinnego;
- osiem papryczek oregano;
- 0,5 łyżeczki soli;
- jedna cytryna;
- świeże zioła.
Jeśli ryba jest mrożona, należy włożyć ją na noc do lodówki w celu rozmrożenia. Następnie usuń wnętrze, płetwy, głowę i ogon. Jeśli pozostawisz głowę, nie zapomnij usunąć skrzeli.
Opłucz makrelę wewnątrz i na zewnątrz, osusz serwetkami lub ręcznikami papierowymi.
Czytaj także:
Wymieszaj sól i pieprz i natrzyj rybę wewnątrz i na zewnątrz tą mieszanką. Podczas marynowania przygotuj warzywa.
Obierz marchewki i zetrzyj je na drobnej tarce. Cebulę obrać i pokroić w cienkie ćwierćpierścienie lub drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i podsmażyć cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodać marchew i smażyć do miękkości.
Rybę nafaszerować warzywami i zawinąć w folię. Umieścić na naczyniu do pieczenia brzuchem do góry.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Pięć minut przed końcem odwiń folię, aby utworzyć ładną skórkę. Przed podaniem skropić sokiem z połowy cytryny lub udekorować plasterkami cytrusów i posiekanymi ziołami.

