Czego nie jeść, gdy masz wysokie ciśnienie krwi: eksperci wymienili 10 szkodliwych pokarmów i napojów

Te pokarmy mogą tylko pogorszyć stan zdrowia.

Największym zagrożeniem dla osób z wysokim ciśnieniem krwi jest spożywanie fast foodów / fot. depositphotos.com

Ludzie mogą kontrolować wysokie ciśnienie krwi poprzez ciągłe ćwiczenia, utrzymywanie zdrowej wagi i zwracanie uwagi na dietę. Również w tym przypadku warto ograniczyć lub wyeliminować z diety pokarmy bogate w sól, cukier i szkodliwe tłuszcze. Właśnie dlatego zdrowie zidentyfikowało 10 produktów, których należy unikać, jeśli masz wysokie ciśnienie krwi.

Słona żywność

Zbyt duża ilość soli może prowadzić do zatrzymania wody w organizmie, zwiększenia objętości krwi i dodatkowego nacisku na ściany tętnic. Może również przyczyniać się do powikłań, takich jak choroby serca i udar mózgu.

Słone pokarmy obejmują:

  • zupy w puszkach;
  • przyprawy;
  • przetworzone mięso;
  • pakowane przekąski;
  • pizza.

Żywność o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych

Tłuszcze nasycone powodują odkładanie się płytki nazębnej w tętnicach, powodując ich zwężenie i ograniczenie przepływu krwi, co może zwiększać ciśnienie krwi.

Pokarmy bogate w tłuszcze nasycone obejmują:

  • sosy na bazie śmietany;
  • tłuste mięsa;
  • smażone potrawy;
  • pełnotłuste produkty mleczne;
  • przetworzone mięso.

Produkty o wysokiej zawartości dodanego cukru

Spożywanie żywności o wysokiej zawartości cukrów dodanych może powodować skoki poziomu cukru we krwi, dodatkowo pogarszając zdrowie układu sercowo-naczyniowego i wywołując stany zapalne.

Żywność z dodatkiem cukrów obejmuje:

  • wypieki śniadaniowe;
  • słodycze;
  • owoce w puszce (w syropie);
  • słodzone jogurty;
  • syropy;
  • napoje słodzone cukrem.

„Napoje słodzone mogą przyczyniać się do przyrostu masy ciała i insulinooporności, zwiększając ryzyko nadciśnienia. Wysoka zawartość cukru może powodować znaczny wzrost poziomu glukozy we krwi, co może niekorzystnie wpływać na krążenie krwi i limfy w organizmie” – wyjaśniono.

Napoje słodzone obejmują:

  • napoje energetyczne;
  • zwykłe napoje gazowane;
  • napoje dla sportowców;
  • słodzone napoje kawowe;
  • słodka mrożona herbata.

Alkohol

Podczas spożywania alkoholu naczynia krwionośne najczęściej się rozluźniają, w wyniku czego ciśnienie krwi może tymczasowo spaść.

„Po spożyciu dużych ilości alkoholu lub długotrwałym stosowaniu, ciśnienie krwi może ponownie wzrosnąć – czasami nawet wyżej niż wcześniej. Wpływ alkoholu różni się w zależności od osoby, ale picie dużych ilości może przyczynić się do przyrostu masy ciała i odwodnienia. Alkohol może również wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, w tym tymi, które wpływają na ciśnienie krwi” – dodano w materiale.

Przetworzona mrożona żywność

Mrożonki są wygodne, ale zawierają dużo sodu, tłuszczu i cukru, a także są powiązane ze zwiększonym ryzykiem nadciśnienia.

Mrożonki obejmują:

  • mrożone chipsy;
  • mrożona lasagne;
  • mrożona pizza;
  • mrożone placki;
  • mrożone dania gotowe.

Żywność o wysokiej zawartości cholesterolu

Taka żywność może negatywnie wpływać na ciśnienie krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy. Badania powiązały wysoki poziom cholesterolu ze zwiększonym ryzykiem nadciśnienia.

Pokarmy o wysokiej zawartości cholesterolu obejmują:

  • masło;
  • wołowina, w tym hamburgery, bekon i kiełbasa;
  • ser;
  • produkty uboczne;
  • skorupiaki;
  • wysokotłuszczowe fast foody.

„Wysokotłuszczowe fast foody często zawierają tłuszcze nasycone i trans, które mogą przyczyniać się do przybierania na wadze, wysokiego poziomu cholesterolu i stanów zapalnych w organizmie. Fast foody mogą być również bogate w sód, który może wpływać na równowagę wodną i ciśnienie krwi” – podkreślono w publikacji.

Żywność o wysokiej zawartości tłuszczu obejmuje:

  • Chipsy;
  • smażony kurczak;
  • smażona ryba;
  • hamburgery;
  • pizza.

Sosy

Sosy są zazwyczaj bogate w sód i mogą zawierać dodatek cukru. Jednak kontrola porcji może pomóc zmniejszyć ryzyko wpływu na ciśnienie krwi.

Należą do nich:

  • sos barbecue;
  • ketchup i musztarda;
  • sos sojowy;
  • sos teriyaki;
  • kremowe dressingi.

Przetworzone lub pakowane przekąski

Produkty te są zazwyczaj bogate w sód, cukier i niezdrowe tłuszcze. Pakowane przekąski są tworzone z myślą o przechowywaniu przez długi czas, więc związki zawierające sód są często wykorzystywane do tego celu.

„Wiele przetworzonych przekąsek nie zawiera również niezbędnych składników odżywczych, więc są one mniej sycące i trzeba spożywać ich więcej, aby zaspokoić głód” – zauważa artykuł.

Przetworzona żywność obejmuje:

  • batony czekoladowe;
  • przekąski o smaku sera;
  • herbatniki w paczkach;
  • chipsy, precle, popcorn w torebkach;
  • mieszanki przekąsek.

Czytaj także:

Inne wskazówki dotyczące zdrowia

Wcześniej dietetycy wymienili najlepszy ser, który pomoże utrzymać mocne kości. Mowa o parmezanie, który dostarcza prawie 30% dziennej wartości na uncję.

Kardiolodzy wyjaśnili również, co powoduje wysokie ciśnienie krwi. W szczególności wyjaśnili, jakie szczegóły dotyczące stylu życia i stanu zdrowia mogą przyczyniać się do wysokiego ciśnienia krwi.

Mogą Cię również zainteresować wiadomości:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki