Deser z dzieciństwa: niezwykle smaczne 4-składnikowe ciasto bez pieczenia

Superfinalista MasterChef 12 zdradził, jak przygotować pyszny deser biszkoptowy bez pieczenia.

Link skopiowany

Przepis na deser bez pieczenia / Kolaż: My, zdjęcie: zrzut ekranu z filmu

Masz dość słodyczy kupowanych w sklepach i masz ochotę na coś domowego, ale nie chcesz długo gotować? W takim razie ten przepis jest dla Ciebie. Możesz zrobić bardzo prosty i smaczny deser.

Super finalistka projektu Master Chef 12 i blogerka Olga Ryabenko podzieliła się przepisem na niesamowite ciasto, od którego nie sposób się oderwać. Do jego przygotowania nie będzie potrzebny nawet piekarnik, ponieważ w ogóle nie trzeba go piec. Są to warstwy nasączonych mlekiem herbatników połączonych z delikatną kwaśną śmietaną.

Jeśli lubisz takie materiały, to proponujemy przeczytać: Jesienne danie, które stanie się atrakcją na stole: niesamowity przepis na zupę dyniową.

Przepis na deser bez pieczenia

Składniki:

  • herbatniki czekoladowe – 350 g;
  • śmietana 30% – 450 g;
  • mleko skondensowane – do smaku;
  • mleko do namaczania herbatników;
  • czekolada – 2 tabliczki;
  • olej roślinny – 1 łyżka.

Sposób przygotowania

Najpierw należy przygotować śmietanę. W tym celu wymieszaj śmietanę z mlekiem skondensowanym. Następnie należy namoczyć herbatniki czekoladowe w mleku i umieścić pierwszą warstwę w formie.

Herbatniki powinny być równomiernie posmarowane kwaśną śmietaną. Następnie należy ponownie ułożyć warstwę herbatników i śmietany. Można ułożyć dowolną liczbę warstw.

Na tym etapie należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać do niej 1 łyżkę oleju roślinnego. Wszystko należy razem wymieszać.

Gotową polewę należy równomiernie wylać na deser. Następnie należy wstawić go do lodówki na 2 godziny.

Obejrzyj film przedstawiający deser bez pieczenia:

Zainteresuje Cię również:

Jeśli zauważysz błąd, zaznacz odpowiedni tekst i naciśnij Ctrl+Enter, aby poinformować o tym redakcję.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki