Superfinalista MasterChef 12 zdradził, jak przygotować pyszny deser biszkoptowy bez pieczenia.
Link skopiowany
Przepis na deser bez pieczenia / Kolaż: My, zdjęcie: zrzut ekranu z filmu
Masz dość słodyczy kupowanych w sklepach i masz ochotę na coś domowego, ale nie chcesz długo gotować? W takim razie ten przepis jest dla Ciebie. Możesz zrobić bardzo prosty i smaczny deser.
Super finalistka projektu Master Chef 12 i blogerka Olga Ryabenko podzieliła się przepisem na niesamowite ciasto, od którego nie sposób się oderwać. Do jego przygotowania nie będzie potrzebny nawet piekarnik, ponieważ w ogóle nie trzeba go piec. Są to warstwy nasączonych mlekiem herbatników połączonych z delikatną kwaśną śmietaną.
Jeśli lubisz takie materiały, to proponujemy przeczytać: Jesienne danie, które stanie się atrakcją na stole: niesamowity przepis na zupę dyniową.
Przepis na deser bez pieczenia
Składniki:
- herbatniki czekoladowe – 350 g;
- śmietana 30% – 450 g;
- mleko skondensowane – do smaku;
- mleko do namaczania herbatników;
- czekolada – 2 tabliczki;
- olej roślinny – 1 łyżka.
Sposób przygotowania
Najpierw należy przygotować śmietanę. W tym celu wymieszaj śmietanę z mlekiem skondensowanym. Następnie należy namoczyć herbatniki czekoladowe w mleku i umieścić pierwszą warstwę w formie.
Herbatniki powinny być równomiernie posmarowane kwaśną śmietaną. Następnie należy ponownie ułożyć warstwę herbatników i śmietany. Można ułożyć dowolną liczbę warstw.
Na tym etapie należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać do niej 1 łyżkę oleju roślinnego. Wszystko należy razem wymieszać.
Gotową polewę należy równomiernie wylać na deser. Następnie należy wstawić go do lodówki na 2 godziny.
Obejrzyj film przedstawiający deser bez pieczenia:
Zainteresuje Cię również:
Jeśli zauważysz błąd, zaznacz odpowiedni tekst i naciśnij Ctrl+Enter, aby poinformować o tym redakcję.

